sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Täytekakku, suklaabaileystäytteellä

Pienin sisko meni ja täytti 18 vuotta. Toiveesta pöytään meni kakku jonka piti olla suklainen ja vaalea päältä.

Täytteenä oli suklaatäyte jonka terästin bailey'slla. Oli kyllä piste i:n päälle.

Kuorrutus ja kukkaset ja kyltti kaulintamassaa jonka värjäsin persikkaiseksi. Hortensiat tomutin hohtamaan kultaista.



 Kakku oli halkaisijaltaan 19cm ja täyte täytti kivasti kakun molemmat välit.

150g  maitosuklaata + tummaa suklaata sellai sopivasti, toi hitusen syvyyttä makuun
2dl vispikermaa

1prk mascarponea
Bailey's likööriä ja ite mittailin ja maistelin fiiliksellä.
(tomusokeria voi lisätä varovaisesti, jos tuntuu, että tarvitsee makeuttaa)





Lahjaksihan kun täytetään 18 vuotta, niin viedään tottakai penaali täynnä tusseja sekä pienesti kiva tee-se-itse-kirjanen.



Vois kyl itelleki ton hommata. Just hyvä aikuisen ihmisen angsteihin ja mitä-mä-teen hetkiin. 




torstai 9. kesäkuuta 2016

Virkatut tiskirätit/siivousliinat

Onhan tuosta koulujen sun muiden loppumisesta jo hetki vierähtänyt, mutta eipä sillä tämän kirjoituksen kanssa juurikaan ole muuta tekemistä, kuin että me lahjottiin eskarin lopussa tädit näillä. 

Muutenhan näitä voi tusailla ihan milloin vaan, ihan missä vaan ja ihan kenelle vaan. 

Yhden liinan ohjeen olenkin jo lötänyt aikaa sitten ja hyväksi havainnut tuolta Prinsessajuttu-blogista.
Muita mallejahan on netti pullollaan. Itse vähän muokkaillut liinoja samalla kun virkkaillut.


Liinojen kylkeen pienet kortit, joihin kirjoitin pesuohjeet ihan samat mitä lankojen vyötteisä todettiin.


Lankana näissä oli Novitan bambulanka ja virkkukoukut oli 3½ ja 4, muista mikä milläkin virkattu.


Ihan pelkiltään ei rättejä annettu vaan jokaiseen pussiin sujahti kaveriksi tiskiharjat. 


Pitäiskin varastoon muutamia näitä tehdä, ovat oivia viemisiä varsinkin jos ei ole ihan varma, että mikä olisi ihan just se saajalle paras. Eikä varmasti ole sieltä turhimmasta päästä. :)

Hyydykekakkuja kolmella eri maulla

Kävin tuossa valmistujaisviikonlopuksi naapurissa auttelemassa ja tälläiset kakut saivat pöytään. 
Mansikka- ja sitruuna-limehyydykekakut olivat gluteenittomia ja suklaakakkunen oli maidoton, munaton sekä gluteeniton.

Suklaakakun ohje oli Kinuskissan sivuilta. Nopea, näppärä ja helppo ohje.
Koristelu mansikoilla, pensasmustikoilla, syreeninkukilla sekä mintunlehdillä.


Mansikkahyydykekakku sai koristeensa mansikoista, vadelmista, pensasmustikoista, kirsikoista, syreeninkukista sekä mintunlehdistä


Lime-sitruunakakun koristelin kiivillä, limen viipaleilla, vadelmilla, pensasmustikoilla sekä mintunlehdillä.


Näitä oli kiva tehdä, kun ei tarvinut omaa keittiötä sotkea. Voisin ihan hyvin useamminkin mennä toisten keittiöihin tekemään kakkuja. Pysyis oma kivasti siistinä. ;)

tiistai 7. kesäkuuta 2016

Traktorikoriste

Tuli sellanen pyyntö, että teekö trkatorin, sellasen Ferguson Masseyn?
No minäpä siihen, että joo, teenhän minä. Ihan ei nyt tullut yks yhteen, mut aika liki sinnepäin. Punainen oli ainakin. ;)

Traktorin runko ja renkaat pitivät sisällään riisimuromassan. Pysyi koriste suhteellisen kevyenä, kuin jos olisi kokonaan sokerimassasta tehnyt. ja olisi kuivunut vielä huonommin, mitä nyt. Meillä sisällä nimittäin oli kyllä sellainen helle, että huhhuh.
Ei niinkään huono asia mulle, mutta sokerimassalle kyllä.

Viimeistely tapahtui tomuvärien avustuksella, 

Kuvat on kännykällä otettuja, joten ei parhaita. Eikä kaikki osat olleet vielä paikoillaankaan.
Matkaan koriste lähti kyllä viimeisteltynä. 







lauantai 5. maaliskuuta 2016

Linnunpesät suklaisina

Näitä on näkynyt siellä sun täällä ja nyt Pinterestissä tuli taas vastaan kun selailin pääsiäiseen liittyviä ideoita.
Suomessa olen törmännyt täällä samanmoisiin. Laura on tosin jo aikaisemmin ollut liikenteessä kuin minä ja Pinteresti on ollut Laurallakin inspiksen takana näitä pesiä tehdessään.




Minä tein pesät seuraavalla tavalla:

100g Chow Mein nuudeleita
150g Brunbergin laktoositonta maitosuklaata
1rkl Maapähkinävoita

Rikoin nuudelit aika pieniksi pätkiksi. 
Hyvin pätkityt nuudelit muotoutuvat nätimmin pesäksi sekä ovat kivempi syödä.

Sulatin suklaan mikrossa varovasti ja lisäsin sulan suklaan joukkoon maapähkinävoin.
Suklaa-maapähkinäseoksen joukkoon kippasin pienityt nuudelinpalat ja sekoitin hyvin.

Tämän jälkeen annostelin massan muffinivuokapellin öljyttyihin koloihin ja laitoin jääkaappin jähmettymään.
Tällä määrällä tuli 8kpl pesiä.

Tarjolle laittaessa lisää pieniä suklaamunia pesiin.



Mulla on nämä ollut jääkaapissa säilössä, eikä jääkaappikylmä ole paras vaihtoehto tarjoilla näitä.
Joten hetken huilaus huoneenlämmössä ennen syömistä. 


Nää on kyl söpöjä ja minimuffinivuoalla vois tulla aika kivoja muffinikoristeita näistä.
Tämän kokoisena menisi hyvin myös kakun päälläkin koristeena.



Itselleni ei vielä ole selvinnyt, että miksi nuudeleiden pitää olla juuri Chow Mein-nuudeleita, mutta en suosittele muun merkkisiä/nimisiä nuudeleita näihin.
Niin ja vinkkinä, että Prismasta en näitä nähny nuudelihyllyllä, mutta Lidlistä löytyy. Citymarketeista en osaa sanoa, kun ei tarvinut sinne piipahtaa näitä etsimään.

keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Pääsiäisen hyydykekakku

Appelsiinilta, sitruunaisella vivahteella maistuva kakku sopii oivallisesti pääsiäisen herkkupöytään.


Tämä kakku oli halkaisijaltaan 20cm, mutta voit hvyin suurentaa 22cm vuokaan.

Täytteeseen kannattaa silloin käyttää 3dl kermaa, tuorejuustosta sekä rahkasta koko purkin.

1pss Fazerin keksimuruja
75g voita

Voit myös käyttää lempikeksejäsi, näin ollen varaa keksejä 175g.

2,5dl kermaa
100g appelsiinirahkaa
50-100g sitruunatuorejuustoa
1 appelsiinin raastettu kuori
puolikkaan appelsiinin mehu
1-2 rkl sitruuna- ja/tai limemehua
tomusokeria maun mukaan
ripaus suolaa
2 liivatetta

Tee näin:

Sulata voi ja yhdistä keksimuruihin.
Painele muruseos tiiviisti tarjoilualustalle vuoan sisälle.
Laita jääkaappiin siksi aikaan kun valmistat täytteen.

Itselläni on käytössä reunavuoka, johon ei kuulu pohjaa ollenkaan joten kasaan kakut aina suoraan tarjoilualustalle.

Irtopohjavuoan omistaja voi käyttää samaa taktiikkaa, jättämällä pohjan pois.
Näin ehkäset keksipohjan murtumisen, kun ei tarviste siirrellä pohjan päältä tarjoilualustalle. 

Valmiin kakun irrottamista reunoista voit helpottaa tomusokeroimalla vuoan sisäpuolelta.
Öljyä ensin vuoka ja sen jälkeen ripottele tomusokeria ja tasaa reunoihin.


Sekoita tuorejuusto ja rahka keskenään.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja yhdistä tuorejuusto-rahkaseoksen kanssa.
Lisää seokseen raastettu appelsiininkuori, sitruunamehu sekä appelsiinimehu.
Voit jättää osan mehusta liivatteiden liuottamiseen.
Makeuta lisäämällä tomusokeri.
Lisäämällä ihan pienen ripauksen suolaa saat maut heräämään ja terävöitymään.
Laita liivateet likoamaan kylmään veteen hetkeksi, n. 3minuttia.
Kuumenna mehu tai vesi ja liuota liivatteet.
Lisää liivateseos jäähtyneenä täytteen joukkoon, sekoittaen kunnolla.

Kaada täyte keksipohjan päälle ja laita jääkaappin yön yli.



Kakun voi tehdä kiilteellä tai ilman, jos kuitenkin haluat kiilteen niin ohje on seuraavanlainen:

1,75dl appelsiinimehua (tölkistä,)
0,25dl sitruunamehua
n. 1 tl sokeria, tässäkin kannattaa maistella. Mehuissakin on eroja ja myös jos puristaa mehun tuoreista appelsiineista.
Suolaa ihan pieni ripaus. Tässä ei ole tarkoitus muuta kuin tuoda maut esille.
2 liivatetta

Sekoita mehut, sokeri, suola yhteen. 
Ota ½dl mehua liivatteiden liuottamiseen.
Liota liivatteita kylmässä vedessä, n.3 minuuttia 
Kuumenna mehu ja liuota liivateet siihen.
Kaada liivateseos loppumehun joukkoon. 
Anna liivateseoksen jäähtyä ennen kakun päälle kaatamista. Kuuma seos voi muuten irrottaa höttöjä täytteestä kiilteen joukkoon.
Anna hyytyä parin tunnin ajan jääkaapissa. 

Koristeluun voi vaikka käyttää maitosuklaata, valkosuklaata, suklaamunia, nonparelleja







Huom! Pussissa oleva muru on aika isokoikoista, joten jos haluat aivan hienoa, kannattaa muru surauttaa tehosekoittimen kautta.

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Kevät puuhia, kesän kasvimaa mielessä

Pojan kanssa ollut pieniä istutusjuttuja täällä. 
Hän on toivonut itselleen ihan omaa kasvimaata ensi kesäksi ja sen saadakseen joutuu hieman osallistumaan istutuksiin ja esikasvatuksiin.

Hommat alkoi maito-ja mehutölkkien tuunaamisella, johon tarvitaan: 
-sakset
-viivotin
-kynä
-liimaa, me käytettiin ERi KEEPERiä
-kartonkia, kangasta, tapetinpaloja, mitä mieleen tulenkaan millä voisi purkkeja päällystää.


Päällystämiseen käytettiin (säästettyä) lahjapaperia, askartelukartonkia sekä muutama metallipurkki sai tapetinpaloista uudet vaatteet.
Tehtiin työnjako tässä, minä leikkasin ja poika liimasi. 


Tuon vahan kahvipurkin sisään leikkasin kissanraksupussin pohjasta sopivan suojan. Sen verran ruosteinen purkki, että enempää ainakaan itse en halua ruostuttaa. Näin pysyy multa ja märkyys aisoissa.

Purkeista kun oli liimat kuivuneet, pääsi poika ne mullalla täyttämään.
Perään kastelu ja simenten istutus. Pojan puutarhaa varten nyt pääsi multiin tomaatin- ja kurkunsiemenet.


Kylvettiin myös rucolaa, sitruunamelissaa ja orvokkia. 
Myöhempään ajankohtaan jää muun muassa vesimeloni ja kesäkurpitsat.
Siemenpusseja on nurkat täys, enkä ees muita mitä kaikkea sitä on ja uskoisin meidän vielä siemenkaupoille eksyvän tässä kevään aikana. 
Katsotaan nyt mitä poika kasvimaallensa haluaa lisää.

Sain, kun kauniisti pyysin, avokin ja pojan käymään Ikeassa hakemassa hyllyn näihin touhuihin. Saadaan sitten kaikki purkit samaan paikaan.  

Yksi mehutölkin puolikas piiloutui vielä sisään.






P.S. Kävin itsekin myöhemmin Ikeassa ja mukaan nappasin toisen samanlaisen hyllyn. Veikkaan, että sillekin tulee käyttöä kevään mittaan. 

torstai 18. helmikuuta 2016

Donitsit

Tosissaan on kevättä rinnassa kun piti taas kaivella Kakkutaikurin donitsiohjetta esiin ja leipasta menemään.


Mä vaivaan taikinan käsin, joten siinä saa mukavasti ajan kulumisen lisäksi viskoo aivotkin narikkaan. Taikinaterapiaa tosissaan!






Sydämiä pitää aina kokeilla tehdä, mutta ei niistä oo vielä tähän päivään mennessä täydellisiä tullut. Kohotessaan pitävät muotonsa, mutta paistaessa muotoutuvat ihan miten sattuu. 

Jos tähän on jollain vinkata ns. oikean mallista muottia, niin vinkkaa ihmeessä. Vaikkakin nurkissa pyörii jos jonkinlaista sydänmuottia, niin eivät silti ole donitsiystävällisiä olleet. 


Donitsit kuorrutin sekä kinuskilla, että suklaaganachella. Päälle strösseleitä, murua ja valkosuklaata.

Muruun käytin seuraavanlaista ohjetta:

1dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
50g voita

Kaikki aineet nypitään keskenään, murumaiseksi. 
Paistetaan uunissa leivinpaperin päällä 200ºC, noin 5 minuuttia.

Tämän ohje kyllä kannattaa puolittaa, jos ei kaikkiin donitseihin tätä murua aio käyttää.


  

maanantai 15. helmikuuta 2016

Synttärit vol. 2

Loput poikasen synttärivieraista piipahti kakkuilemaan eilen sunnuntaina. Pienellä porukalla, kun osa sunnuntain vieraista kävi jo lauantaina. 

Sinänsä hyvä, että oltiin pienellä porukalla, koska poikasen serkkulikat vastaavat ainakin tusinaa aikuisia, niin menoa ja meininkiä riitti ja kun talo ei ollut täynnä, niin oli tilaa mennä ja touhottaa. ;)
(Tämä siis ihan kaikella rakkaudella sanottu, jotta ei väärinkäsityksiä tule.)

Tarjolla oli itsetehtynä täytekakku ja wrappeja.




Täytekakku piti sisällään aikalailla samat täytteet mitä viime viikon torstainenkin kakku. Pieni muutos oli, että tällä kertaa täytin koko kakun kinuskimoussella.

Kinuskitäyte viiden munan kakkuun:

1prk kondensoituamaitoa keitettynä ja vatkattuna
2prk vispikermaa vaahdotettuna
1. väliin banaania viipaleina ja sitruunamehua
(Sitruunamehulla sivelin banaaniviipaleet, joka ehkäisee tummumisen.)
2. väliin mansikoita

Kakkupohja oli halkaisijaltaan 20cm.
Kostutus maidolla, johon lisäsin vaniljasokeria.








Wrapit laskettiin 15hlön mukaan, tosin me tehtiin kaksinkertaisena, kun ei ollut suolaisena näiden lisäksi kuin sipsejä.

Täyte:
500g Turkkilaista jogurttia
(ranskankermaa)
Väh. 300g kinkkua ja/tai meetwurstia, tai muuta.
paprikaa (2 suippopaprikaa)
maustekurkkua/kurkkua
mausteita oman maun mukaan
jäävuorisalaattia
punasipulia

Kinkkutäyte
metukkatäyte

Lapsille tulostelin värityskuvia, joita jaksoivatkin väritellä hyvän tovin. 




lauantai 13. helmikuuta 2016

Ystävänpäivän suklaamuffinit

Pojan synttäritouhujen välissä on hyvä välillä irrottaa ajatukset toisiin teemoihin. 

Aamusella soi puhelin ja yksi huomisen vieraista ilmoittikin, jos vain suikin sopii, että tulisi tänään käymään ja sopihan se,
joten leivottava oli äkkiä jotain helppoa. 
Mikäs sen helpompaa olisi kuin muffinit, ainekset sekaisin ja uuniin.
Aluksi ajattelin, että kun nyt on synttärit autoteemaiset, että muffaritkin olisivat sujahtaneet autoaiheisiin vuokiin, mutta kun huomenna kuitenkin on ystävänpäivä, niin sitä silmälläpitäen kaapista valkkautuikin vaaleanpunaiset vuoat. 
Koristelu oli yksinkertainen, mutta silti suloinen.



Muffininen päälle sulatin valkosuklaata ja ripottelin nonparelleja sekä kultaisia sydämiä.



Nämä kun sain valmiiki, ni johan puhelin vilkutteli viestiä, että josko saisivat toisetkin vieraat tulla jo tänään käymään ja, että heitä varten ei tarvitse mitään tarjottavaa miettiä pöytään. Eikä sitä näiltäkään voinut kieltää, joten toivotettiin tervetulleeks.

Mutta kuinkas kävikään, ei sitä tarvinut kahvipöydästä ilman makeaa poistua.




perjantai 12. helmikuuta 2016

Broilerituutit

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/14715099/?claim=y8bvwe5bjzh">Follow my blog with Bloglovin</a>

Näitä tarjoiltiin poikasen synttäreillä kakun seurana. Nopeaa, helppoa ja hyvää ja kun ei ollut tarkoitus edes sen kummemin ketään ruokkimalla ruokkia, niin nämä toimittivat hyvin pikkusuolaisen virkaa. 




Tuutit pyöriteltiin lehtitaikinasta ja näitä tulikin sen 16 kappaletta, joista 3 tehtiin hillitymmällä täytteellä.
Sörsseli sisälsi broiskun lisäksi tuorejuustoa (maustettua), ranskankermaa, mausteita, ananasta, ruohosipulia. 

Koska avokin äiti ei hirmuisesti voi syödä tulisia ruokia, niin hänelle tehtiin omalla täytteellä, joka sisälsi muuten samoja aineksia kuin muut, mutta tuorejuusto oli appelsiinin makuista ja lisättiin hieman limemehua täytteeseen.
Kuulostaa oudolta, mutta oli ihan toimiva kokonaisuus ja anoppikin tykkäsi.




torstai 11. helmikuuta 2016

Syntymäpäiväkakku

Poikanen täytti tänään vuosia ja "vanhukset" kutsuttiin viralliselle kahvitukselle. 



Kakku on tehty kääretorttupohjista vaaleasta sekä kaakaopitoisesta. Yksi kumpaakin ja leikattu keskeltä kahtia. Kaakaopohjasta käytin vain toisen puolen.
Kostutukseen käytin maitoa johon lisäsin pienen määrän vaniljasokeria.
Kääretorttuohje on Kinuskissan sivuilta.

1. täyte Kinuski-banaani

1 prk kondensoitua maitoa keitettynä tai itse keitettyä kinuskia
2dl kermaa 
4 liivatetta
1 banaani
sitruunamehua

Keitä edellisenä iltana kinuski, myös itse tehty.
Kondensoitua maitoa keitin 2 tuntia kattilassa vedessä. Kannattaa tarkkailla välillä veden riittävyyttä, kun purkki pitää olla koko keittämisen ajan veden alla. Jäähdytä kinuski huoneenlämmössä ja siirrä jääkaappiin yön yli.

Vatkaa kerma sekä kinuski ja yhdistä. Tähän pieneen kakkuun ei mennyt koko purkkia kinuskia ja maistelemalla lisäilin kerman joukkoon, että sain sopivan makuista.
Liota liivatteet kylmässä vedessä ja liuota kuumaan veteen, lisää hieman jäähtyneenä kinuskivaahdon joukkoon.

Viipaloi banaanit ja asettele ne kostutuetun pohjan päälle ja sivele sitruunamehulla.
Lisää kinuskitäyte banaaniviipaleiden päälle.

2. täyte Mansikka-kermavaahto

4dl kermaa
n. 150g mansikoita
vaniljakreemijauhetta sekä tomusokeria
(+ tomusokeria mansikoiden makeuttamiseen.)

Vaahdota kerma jonka joukossa vaniljakreemijauhetta ja tomusokeria. Mittailut tapahtui maistelemalla.
Käytin kotimaisia pakastemansikoita jotka leikkasin kohmeisina kahtia ja ripottelin hieman tomusokeria päälle.

Levitä kerma keskimmäisen kakkupohjan päälle ja lisää mansikat.

Kansilevy päälle ja jääkaappiin tekeytymään yön yli.





Kuorruttamiseen käytin kermavaahtoa, tomusokerilla makeutettua. Ensin vedin kermalla tarttumapinnan palettiveitsellä, jonka jälkeen pursotin reunat. Ylijääneen kerman värjäsin vihreällä jota pursotin ruohotupoiksi,

Kaulin hopeatoffeeta ja otin muotilla neliöt. Oli hitusen turhan iso muotti, joten kulmat eivät nätisti kohdanneet. Kieroon olin muutenkin katsellut kun leikkelin ja siistin kakun reunoja, kun eivät olletkaan ihan niin pystysuorassa kuin olisivat voineet olla.
Numeroon käytin sokerimassaa ja hiekkakasat ovat keksimurua.






Sunnuntaina otetaan uusinta juhlat, jolloin autot ovat myös aiheena. Silloin pitäisi saada kakkukin tehtyä hieman isommassa kaavassa.