maanantai 30. syyskuuta 2013

Täytetyt ja friteeratut Jalapenot





Täytettyjä jalapenoja on tehnyt mieli itse kokoeilla jo piiiiitkän aikaa, mutta mutta. (Aina löytyy se mutta.) Pari viikkoa sitten otin itseäni niskasta kiinni ja päätin näitä herkkuja kokeilla. 
Ja mikä armoton metsästäminen olikaan, että näitä löytyi! Uskomatonta suorastaan.


Leikkasin jaöapenoista kannat pois ja isoimpien tyhjentämiseen siemenistä käytin omenaporaa ja itsepäisempien siemenien irrottamiseen käytin teelusikan vartta jolla sai nätisti kaverrettua ilman, että jalapenot olisivat menneet rikki.


Täytteeseen meni cheddaria, koskenlaskijaa (sitä voimakasta)ja hieman ohensin maidolla. Survaimella sursur ja naminami-juustotäyte oli valmis.

Juustot jalapenojen sisään ja leivittämään. Ensimmäisessä kulhossa vehnäjauhoja, toisessa kananmunaa ja kolmannessa korppujauhoja. 


Öljy kattilan pohjalle lämpiämään ja 175 astetta kun näytti lämpömittari, niin ei muutakuin paistamaan.  

Tosin pieni vika näissä oli: Suoraan paistettuna jäivät hieman koviksi, joten olisiko hetken keittäminen tai höyryttäminen auttanut asiaan?



Juustomössöä tuli tehtyä hieman liikaa, niin kokeiltiin tehdä juustopalleroita samaan hikeen ja Voi Pojat! hyviä olivat. Pelkona oli, että lähtevät juustot kävelemään, mutta kaksinkertainen leivitys auttoi ja pallerot pysyivät palleroina.

  



perjantai 27. syyskuuta 2013

Pähkinä-pekonileivoksia

Pieni pullollinen vaahterasiirappia on huhuillut jääkaapin ovessa jo pidempään ja no lomaviikkojen viimeisinä hetkinä on hyvä koittaa leipoa jotain kiireettömästi. Kaksi ekaa meni makoilessa Espanjan auringon alla ja no kaksi vikaa meni... 

...kun vaan tietäisi minne.

Oon ihan pöhkönä suolaisen ja makean yhdistelmään joten tätä oli hyvä testailla. Näitä tullut leivottua muutaman päivän sisällä pari satsia. :P Tosin ei näissä se suolaisuus itse leivoksessa niinkään tule esiin vaan, vasta siinä vaiheessa jos kun lisäät rapeaksi paahdettua pekonia päälle. Lohturuokaa tosiaan!







Ohje:
3dl jauhoja
½tl leivinjauhetta
(suolaa)
n. 100g (suolatonta) voita
2 munaa
1,7dl vaaleaa fariinisokeria (Itselläni oli tummaa, joten korvasin pienen määrän tavallisella sokerilla.)
0,7dl vaahterasiirappia
1tl vanilja-aromia
2dl kermatoffeeta
vajaa desi pähkinää, näihin laitoin pekaanipähkinää.

Sekoita kuivat aineet keskenään pienessä kulhossa. Sulata kattilassa voi ja sokeri jonka jälkeen lisää vaahterasiirappi joukkoon. Jäähdytä.

Tässä välissä on hyvä rasvata vuoka n. 20*20cm. Leikkasin vielä kaistaleen leivinpaperia vuoan pohjalle, jotta pohja oli helpompi nostaa vuoasta pois.

Voi-siirappi seoksen jäähdyttyä sekoita joukkoon munat yksi kerrallaan. Lisää jauhot. Visko sekaan vanilja-aromi ja viimeisenä hienonnetut kermatoffeet ja pähkinärouhe.

Paista uunin keskitasolla 170 asteessa noin 20min.
Jäähdytä.



Nämä maistuvat aika mahtavilta ilman kuorrutettakin, mutta pitihän se toiseen satsiin kokeilla.

Kuorrute:
Pari desiä tomusokeria
2rkl vaahterasiirappia
1rkl maitoa 

Kaada kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja laita jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi, jotta kuorrute jähmettyy. Leikkaa leivokset haluamaasi kokoon.
Tarjoile!

Ja voin todeta, että meni liian makeaksi, eikä tuo pekonkaan hirvesäti auttanut asiaan. Ehkä hyppysellinen suolaa kuorrutteeseen olisi voinut tuoda haluamaani twistiä, mutta nyt jäi uupumaan. 

Silti yhtäkään palaa ei jäänyt nurkkiin pyörimään. ;)





Ja muista paistaa pekoni tooodella rapeaksi.