torstai 31. heinäkuuta 2014

Mansikkakakku

Kesän ensimmäinen ja viimeinen mansikkakakku tuoreilla mansikoilla. (Kuulostaapa jotenkin haikealta tuo lause.)  
Tuoreiden mansikoiden saanti vetelee viimeisiä, ja ehdin viime viikolla yhden laatikon hakea tuoreita. Ajatuksena saada muutamat mansikat pakkaseen sekä tehdä SE mansikkakakku.



Vaalea kakkupohja, kostutettuna vaniljamaidolla. Täytteenä mansikoita paljon (!) kermavaahdon kera.
Kerma vaahtoutui kivasti kuumana päivänä, kun tupsautti sekaan vaniljakreemijauhetta.

Kukat ovat oman pihan satoa, niin syötävän suloisia. ;)
Mikäpä sen ihanempaa kuin ulkona auringosta nauttien mutustella maistuvaa mansikkakakkua.


tiistai 29. heinäkuuta 2014

2 x täytekakku eri juhliin.

Nyt on kyllä ollut NIIN mahtavat kelit, että ei oo viitsinyt istua sisällä koneen ääressä ja päivittää blogia. Hankintalistalle kyllä on laitettava läppäri, niin saisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Hyötyä ja huvia.

Muttapa mutta, kolme kakkua, kahdet eri juhlat.

Aloitetaan ensimmäisistä. 
Mansikka-valkosuklaakakut rippijuhliin, joihin oli synttäriä ja hääpäivää sisälletty myöskin mukaan. Kakkuihin toivottiin Usko-Toivo-Rakkaus aihetta ja tälläistä jälkeä syntyi.




Kakut olivat 20 henkilön kakkuja ja kummatkin pitivät sisällään mansikkatäytettä ja valkosuklaatäytettä.
Koristeet tein kukka- ja muotoilumassasta, ei mitään toivoa, että olisivat muuten näillä heinäkuun helteillä kuivuneet. Risti ja ankkuri tuli maalattua metallinhohtoisilla tomuväreillä ja sydän sai maalin lisäksi vaaleanpunaista koristelujauhetta.





Kakut kuorrutin Satin Ice-massalla. Ja niin kuin näkyy, kermavaahto ei ole paras vaihtoehto kuorrutteen alle kesäkuumalla. Helmat märkänä oli kakuilla, sokerikreemiä sen olisi pitänyt olla.
 
***

Toinen kakku oli isäni syntymäpäiville ja no, vannoutunt merimies kun on, niin aihe kakkuunkin valikoitui sen pohjalta.



Tämän kakun pohja oli suklainen ja täytteenä oli kahvia. Liivatetta meni asteen verran liikaa, joten voin vakuuttaa, että purutuntuma olis asteen verran jännempi. :D


  

Koristeet tässä kakussa tehty kukka- ja muotoilumassalla sekä vaahtokarkin makuisella kaulintamassalla. Kuorrutettu myöskin Satin Ice-massalla jonka värjäsin. Tähän kakkuun sitten fiksuna likkana laitoin sokerikreemin massan alle, eikä minkäänlaista kosteushaittaa. JES!












 

tiistai 8. heinäkuuta 2014

Gluteeniton Britakakku & vadelmaleivokset

Alkuperäisiin ohjeisiin jauhot vaihdettu gluteenittomaan.


Britakakku:

pohja:
125g voita
1 dl sokeria
1tl vaniljasokeria
2 keltuaista
1 dl maitoa
1½ dl jauhoja (Provena, gluteeniton kaurainen jauhoseos)
1tl leivinjauhetta

marenki:
2 valkuaista
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

50g mantelilastuja

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon keltuaiset samalla vatkaten. Lisää keskenään sihdatut ja sekoitetut kuivat aineet maidon kanssa vuorotellen taikinan joukkoon.
Levitä taikina öljytylle leivinpaperille pellin päälle ja esipaista 180°c 10min.

Tällä välillä valmista marenki.


Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun kipon voi kääntää ylösalaisin ja vaahto pysyy kipossa.
Lisää sokeri ja vaniljasokeri valkuaisvaahtoon pienissä erissä kokoajan vatkaten. Valmis marenki on kiiltävää.

Lisää marenki sekä mantelilastut esipaistetun pohjan päälle ja paista vielä n.15min.

Pohjan voi valmistaa hyvin edellisenä päivänä. Itse säilytin leivinpaperin päällä tarjottimella keittiönpöydällä. 

Ennen täyttöä irrotin pohjan leivinpaperista varovasti ohuella paistolastalla ja leikkasin pituussuunnassa kahtia.
Täytteeksi tuli 1prk vaahdotettua kermavaahtoa, sekä tuoreita mansikoita paloiteltuna.



Vadelmaleivoksiin, oikealta nimeltään friandi otin ohjeen Lunni leipoo blogista ja hieman kun googletin, niin ohjeita tähän ko. reseptiin alkoi löytyä jos jonkinmoista. Se mikä on alkuperäisin, niin ei mitään tietoa. Muodoiltaa pitäisivät kaiketi olla soikeita. 

Eikä omista tullut yhtä sieviä, mitä tuolla Lunnin blogissa, mutta maukkaita ja kosteita olivat. Itselläni vaan taikina haukkasi vadelmat sisuksiinsa, eivätkä jääneet nätisti pilkistimään. 




maanantai 7. heinäkuuta 2014

Kanawrapit

Näiden kanssa omalta osalta työvaiheet olivat aika iisit, kaupasta raaka-aineiden ostaminen ja kääriminen. 
T sai työkseen kaiken siltä väliltä. 
Eipä olisi itsellä ollut aikaakaan, kun samana päivänä tekeytivät Britakakku, vadelmaleivokset sekä kinkku-pekonipiirakat. Unohtamatta täytekakun kuorruttamista.



Joten seuraavanlaisista raaka-aineista tuli tehtyä 30kpl  

Kanawrappeja:


2pkt hunajamarinoiutja kananfileitä
3pkt pehmeänpippurisia kanafileitä
jäävuorisalaattia
paprikaa
makeaa sipulia
1 prk valkosipulimajoneesia (Ideasta kiitos Terhin keittiöön.)
Blå Bandin Hawaii Sauce
5pkt isoja vehnätortilloja 
Santa Marian mausteista Lime Pepper & Pasta Rossa
Muista mausteista ei tietoa

Sekä seuraavana päivänä käyttöön tuli vielä yksi paketti 12kpl pieniä tortillalättyi, joihin samat täytteet, mutta salaatti oli eri. Kanaa olisi siis voinut laittaa huolella isompiin vehnätortilloihin enemmän jotka menivät tarjolle, vaikkakin ei sitä kanaa säästeliäästi muutenkaan laitettu.

Ihan nyt en osaa tarkkaan "työvaiheita" laittaa, mutta hyvin on suuntaa antavat. 

Kanafileet huuhdeltiin hyvin ja maustettiin itse. Paisetttiin pannulla (voissa). Tiedä mitä T taikoi, mutta fileistä tuli aivan mielettömän meheviä ja hyviä. Enkä nyt kehu, ku saman katon alla majaillaan. Itse jos olisin paisto hommiin joutunut, niin veikkaan, että olis tullut kuivakkaa kanasta. Eikä se sopisi ollenkaan!

Kanat viileiksi ja paloiksi.
Tortillat pöydälle ja täytettiin laittamalla kastike, salaatti, kana, paprika sekä sipuli. Tiukka kääräisy ja vielä voipapriin kietaisu. Juhlissa tarjoiltut wrapit halkaistiin keskeltä, joten ne käärin umpipakettiin.
 
Lime Pepper-mauste meni hunajamarinoituihin kanoihin sekä lätyn sisään Hawaii Saucen kanssa.
Pasta Rossa meni pippurikanasiin sekä pääsi kääriytymään valkkarimajoneesin kanssa. Muutama saattoi mennä toisetkin päin, mut kukas sitä laskee?