maanantai 9. joulukuuta 2013

Fiilistelyä, joulun nimittäin

Kohta se joulukin on, alkaa tuntumaan, että tänä vuonna humpsahtaa joulu ohi ennenkuin on itsekään sisäistänyt koko asiaa. Tiedä sitten mistä johtuu, mutta kovin ainakin kärryillä yritän pysyä. Piprui joutuu varmaan kohta paistamaan lisää, kun purkin pohjalla enää muutama edelliseltä kerralta jäljellä. Poitsun taidon näytteitä muutaman kuvan verran.




Pikeeri:
kananmunan valkuainen
tomusokeria
1-3 tippaa sitruunamehua, itsellä lorahti hieman enemmäkin, joten suojaamisen kanssa sai olla tarkkana, ettei jämähtänyt ihan heti.




Avokkikin sai inspiraation:




Hyasinttejakin sain vihdoin kaupasta kotiin.




Sanomalehti toimii mullan korvikkeena, kun eiväthän nuo sitä multaa niinkään tarvitse. 




Itsenäisyyspäivän juustokakku


 Oltiin isälläni itsenäisyyspäivänä ja ruokailtiin masut killillemme mm. villisikaa bataattiperunamuusin kera. Kuvia ei tullut otettua alku- eikä pääruoista, kun ei tuo näytteille laitto ja kattaus hirveästi ketään oikein kiinnosta... eikä sitä kehtaa oikein istekään olla tuuttelemassa ja jarruttelemassa, kun olen ainoa joka kameran kanssa tykkää kikkailla ja kuvia bloggailla.

Meidän porukalta jäi kakku maistelematta, mutta kuulema hyvää oli. Tosin vanha tuttuhan tuo oli, kun tein Bailey's juustokakun.





 Pursotukset tein sinisestä Candy Meltsistä jota vähän tummensin vielä sinisellä jauhevärillä. Timantit tuli tehtyä isomaltoosiasta jonka värjäsin pastavärillä,  hieman ottivat itseensä jääkaapissa olosta ja pinta muuttui kiiltävästä mattaiseksi.



 Suomi tuli tehtyä sokerimassasta joka sai reippaan ripauksen kimalletta.

Näppärästi tuli napsittua peräti kaksi julkaisukelpoista kuvaa, mutta parempi sekin, kuin ei yhtään.
 

sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Suklainen veturi(kuiva)kakku


Tsuku-tsuku-tuut-tuut.



Viikonloppuna tuli tehtyä kaikenlaista ja tämä tuli tehtyä poikasen toiveesta. Pitää vissiin terästäytyä tällä rintamalla, niin ei menisi ohjeiden arpomiseen niin kauan aikaa. Miljoona kuivakakun ohjetta, mutta harvemmin mitään taivaallista tullut vastaan. Ehkäpä siis pitäisi alkaa hieman testailemaan ja soveltamaan enemmän. 
(Ehkä.)






Ihan ensimmäisenä kun kippasin kakun vuoasta, niin tajusin, että en kopistellut ollenkaan vuokaa, joten ilmakuplat jäivät kivasti pohjalle. Höh. No jos sitä seuraavalla kerralla muistaa.



Tämän kakun tein vuoan mukana tulleella ohjeella, kun en jaksanut sen kuumein päätäni alkaa resepteillä vaivaamaan ja pakkohan se on ainakin kerran tehdä ns. alkuperäisohjeen mukaan. 

Joten tässä ohje, olkaat hyvät:

1 cup maitoa
4 palaa leivontasuklaata - nakkasin 8 palaa Maraboun minttukrokanttia
1½ cups sokeria
1/3 cup voita, huoneenlämpöistä
2 munaa
1tl vanilja-aromia
2 3/4 cups jauhoja
1½tl leivinjauhetta
½tl suolaa
½ cup pieniä suklaanappeja

Laita uuni lämpeämään 160 asteeseen.

Voitele ja jauhot vuoka.

Laita maito ja suklaa kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes suklaa on täysin sulannut. Siirrä levytlä pois jäähtymään.
Yhdistä isossa kulhossa sokeri, voi, munat ja vanila-aromi ja vaahdota. Lisää jäähtynyt suklaa-maito vaahdon joukkoon ja vatkaa hitaalla muutama minuutti. Lisää jauhot, leivinjauhe ja suola, sekoita kunnolla.
Lisää suklaanapit. Kaada taikina vuokaan ja paist auunin alatasolla n. 45-55 minuuttia. Kypsyyden voi testata esim. hammastikulla. Jäähdytä kakkua vuoassa n.10 minuuttia jonka jälkeen kaada kakku vuoasta pois ja jäähdytä kunnolla. Koristele.

Hyvää tuli, vaikka ihmettelin, että sekoitusvaiheessa olisi pitänyt sen 2 minuuttia aina vatkata. Ja kun omaan vain käsivatkaimen, niin nopeus siinäkin hitaimmillaan on nopea, niin itse en täysiä kaksi minuuttisia vatkaillut.
Vai liekkö vain hifistelyä? No hyvää tulikin vaikka en ihan orjallisesti ohjetta noudattanut.



Kliketi-klak-kliketi-klak




Ruisnapit

Ovat kerrassaan näppärä ja nopea tapa saada jotain pientä suolaista tarjolle, jos vieraan tuloon on ihan liian vähän aikaa.




Näihin käytin Crème Bonjourin tuorejuustoja, chiliä ja arinkokuivattua tomaattia. Päälle serranon kinkkua ja basilikaa. Simppeliä, mutta taatusti maistuvaa. 


perjantai 22. marraskuuta 2013

Baileys juustokakku

Liian kauan on mennyt siitä, kun tätä ihanuutta on tehty. Avokki muutaman viikon maininnut aina silloin tällöin, että voisinko tehdä ja eilen tein ja tänään tarjoilin. 
Hyvää oli!



Pohja:
n. 150g appelsiinipiparkakkuja
alta 50g voita (fiiliksellä)

Täyte:

n. 450g mascarponea
2dl vispikermaa
tomusokeria n. 150g
myllystä rouhittua vaniljaa maun mukaan

1dl Bailey's likööriä (taisi mennä hieman enemmänkin)

3 liivatetta 

Valmista pohja:

Murskaa piparit esim. pakestapusissa kaulimella paukuttaen.
Sulata voi ja sekoita piparimurskaan. 
Painele keksimurska tiiviisti tarjouluastialle tai vuoan pohjalle. 
Itse käytän reunavuokaa ja näin pääsee kakut kasaamaan ja tekemään aina suoraan tarjoiluastialle.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.


Valmista täyte:

Laita mascarpone kulhoon ja pehmitä vaikka lusikalla sekoittaen.
Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää mascarponen joukkoon.
Lisää tomusokeri siivilän läpi ja sekoita. 
Lisää vanilja.
Kuumenna pieni osa likööristä ja liuota liivatteet siihen.
Kaada kuumennettu neste yhteen lopun liköörin kanssa ja siitä täytteen joukkoon. Sekoita kunnolla ja kaada vuokaan. 
Jääkaapiin hyytymään yön yli.




Lumihiutaleet mustasta sokerimassasta, sekä murskasin vielä kakun päälle samaa piparkakkua, kuin mitä pohjassa käytin. Koristelu oli erittäin yskinkertainen ja joskus vährmpi on parempi.

tiistai 5. marraskuuta 2013

Halloweenin viettoa

Halloween tuli ja meni ja nyt saa oikein olan takaa keskittyä joulun tuloon. I-H-A-N-A-A!

Mutta jos nyt ainakin tämän postauksen verran malttais mielen pitää aiheessa.



Lepakot kummitustalon kera oli asettunut keittiön oveen, tosin lepakoita lenteli ympäri taloa siellä sun täällä. Kartongista kaikki.





Olohuoneen ikkunaan sain lauman kilttejä kummituksia. 
Maalina toimi piimä. Ensimmäinen kerta kun tätä tuli testailtua. Tosin joutuu varmaan kohta uudelleen testailemaan piimää ikkunaan, jos ei ala lunta satamaan. Ikkunat täyteen lumihiutaleita, niin saa edes jonnekin lunta. Olkookin piimästä tehtyjä.




Kirpparilta löytynyt rämä ankkavalo sai uuden valojohdon ja kuinka sopivasti sopikaan teemaan. 



Aivoissa maistui Pink Lemonade. Muutama lapsi rohkaistui maistelemaankin. 



Tarjolle laitoin vielä mokkapaloja, joissa kuorrutteena oli mikrossa keitetty (kun ei ollut aikaa odotella) kondensoitu maito, mascarponea ja kermavaahtoa. Värjätty pastaväreillä.




Luuragot on tehty suklaamuotilla ja hiukan mullaksi murustelin mokkapalaa pinnalle. 

Red Velvet kakku sai oranssin kuorrutteen ja käytinkin appelsiini tuorjuustoa kuorrutuksessa, toimi aika kivasti. 


lauantai 26. lokakuuta 2013

Halloween kurpitsat

Meillä olisi ensi viikolla tarkoitus viettää hieman Halloweenia, kuten varmaan aika monessa muussakin kodissa. Tänään tuli vihdoin ja viimein nostettua kurpitsat terassilta keittiönpöydälle ja suunniteltua teemaan sopivat kurpitsalyhdyt.

Tarvikkeina siis 3 kurpitsaa, keittiöveitsi, tee- ja ruokalusikat, tussi ja sabluuna isommalle kurpitsalle. 

Sekä viimeistelyyn kloriittia veteen sekoitettuna ja sumutettuna kurpitsan sisäpinnoille.

Kanta pois ja kurkistus sisälle.




Lusikalla sai aika näppärästi kaavittua sisäpinnat puhtaiksi.


En lähtenyt kaivertamaan tussin jälkiä pois.  Mielessä kävi, että jos olisi vähän parannellut noita viivoja ja tehnyt ilmeikkäämäksi päivänvaloon.



Taidan käyttää pienissä lyhdyissä patterituikkua juhlien aikaan, niin eivät ainakaan pääse kärähtämään. 
Isompaan taas saa laittaakin tuikkua järeämpää palamaan.



Tekeillä Halloweeniltaan on vielä ainakin Red Velvet Cake, johon juuri otinkin pohjat uunista jäähtymään. Kerrankin ennalta viisas ja teen pakkaseen valmiiksi. Huomenna jos saisin tehtyä mokkapaloja myöskin pakkaseen. 
Sekä jotain muutakin vielä pientä voisi koittaa keksiä tarjoiltavaksi vieraille. 

Sekä askartelua myöskin luvassa. Keittiönpöydällä kuivuu juuri parhaillaan haamu. Siitäkin lisää, jos kokeilu onnistuu. 



perjantai 4. lokakuuta 2013

Lepakko Popsit

Halloween kovin jo kurkkii nurkan takana ja aiheeseen sopivia naposteltavia on keksittävä. Mielessä kun on, jos sitä lapsnmieliset pienimuotoiset pippalot tai illanistujaiset pitäisi. 

Minä paistoin Brownies-vuoassa pieniä nyttösiä. Kuorrutin ne mustalla Candy Meltsillä ja kiinnitin sokerimassasta tehdyt lepakot kylkiin kiinni.


Popsien alareuna sai vielä strösseli silauksen. :)
Kyllä näiden kelpaa pöytään lepatella.



maanantai 30. syyskuuta 2013

Täytetyt ja friteeratut Jalapenot





Täytettyjä jalapenoja on tehnyt mieli itse kokoeilla jo piiiiitkän aikaa, mutta mutta. (Aina löytyy se mutta.) Pari viikkoa sitten otin itseäni niskasta kiinni ja päätin näitä herkkuja kokeilla. 
Ja mikä armoton metsästäminen olikaan, että näitä löytyi! Uskomatonta suorastaan.


Leikkasin jaöapenoista kannat pois ja isoimpien tyhjentämiseen siemenistä käytin omenaporaa ja itsepäisempien siemenien irrottamiseen käytin teelusikan vartta jolla sai nätisti kaverrettua ilman, että jalapenot olisivat menneet rikki.


Täytteeseen meni cheddaria, koskenlaskijaa (sitä voimakasta)ja hieman ohensin maidolla. Survaimella sursur ja naminami-juustotäyte oli valmis.

Juustot jalapenojen sisään ja leivittämään. Ensimmäisessä kulhossa vehnäjauhoja, toisessa kananmunaa ja kolmannessa korppujauhoja. 


Öljy kattilan pohjalle lämpiämään ja 175 astetta kun näytti lämpömittari, niin ei muutakuin paistamaan.  

Tosin pieni vika näissä oli: Suoraan paistettuna jäivät hieman koviksi, joten olisiko hetken keittäminen tai höyryttäminen auttanut asiaan?



Juustomössöä tuli tehtyä hieman liikaa, niin kokeiltiin tehdä juustopalleroita samaan hikeen ja Voi Pojat! hyviä olivat. Pelkona oli, että lähtevät juustot kävelemään, mutta kaksinkertainen leivitys auttoi ja pallerot pysyivät palleroina.

  



perjantai 27. syyskuuta 2013

Pähkinä-pekonileivoksia

Pieni pullollinen vaahterasiirappia on huhuillut jääkaapin ovessa jo pidempään ja no lomaviikkojen viimeisinä hetkinä on hyvä koittaa leipoa jotain kiireettömästi. Kaksi ekaa meni makoilessa Espanjan auringon alla ja no kaksi vikaa meni... 

...kun vaan tietäisi minne.

Oon ihan pöhkönä suolaisen ja makean yhdistelmään joten tätä oli hyvä testailla. Näitä tullut leivottua muutaman päivän sisällä pari satsia. :P Tosin ei näissä se suolaisuus itse leivoksessa niinkään tule esiin vaan, vasta siinä vaiheessa jos kun lisäät rapeaksi paahdettua pekonia päälle. Lohturuokaa tosiaan!







Ohje:
3dl jauhoja
½tl leivinjauhetta
(suolaa)
n. 100g (suolatonta) voita
2 munaa
1,7dl vaaleaa fariinisokeria (Itselläni oli tummaa, joten korvasin pienen määrän tavallisella sokerilla.)
0,7dl vaahterasiirappia
1tl vanilja-aromia
2dl kermatoffeeta
vajaa desi pähkinää, näihin laitoin pekaanipähkinää.

Sekoita kuivat aineet keskenään pienessä kulhossa. Sulata kattilassa voi ja sokeri jonka jälkeen lisää vaahterasiirappi joukkoon. Jäähdytä.

Tässä välissä on hyvä rasvata vuoka n. 20*20cm. Leikkasin vielä kaistaleen leivinpaperia vuoan pohjalle, jotta pohja oli helpompi nostaa vuoasta pois.

Voi-siirappi seoksen jäähdyttyä sekoita joukkoon munat yksi kerrallaan. Lisää jauhot. Visko sekaan vanilja-aromi ja viimeisenä hienonnetut kermatoffeet ja pähkinärouhe.

Paista uunin keskitasolla 170 asteessa noin 20min.
Jäähdytä.



Nämä maistuvat aika mahtavilta ilman kuorrutettakin, mutta pitihän se toiseen satsiin kokeilla.

Kuorrute:
Pari desiä tomusokeria
2rkl vaahterasiirappia
1rkl maitoa 

Kaada kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja laita jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi, jotta kuorrute jähmettyy. Leikkaa leivokset haluamaasi kokoon.
Tarjoile!

Ja voin todeta, että meni liian makeaksi, eikä tuo pekonkaan hirvesäti auttanut asiaan. Ehkä hyppysellinen suolaa kuorrutteeseen olisi voinut tuoda haluamaani twistiä, mutta nyt jäi uupumaan. 

Silti yhtäkään palaa ei jäänyt nurkkiin pyörimään. ;)





Ja muista paistaa pekoni tooodella rapeaksi.





perjantai 23. elokuuta 2013

Mustikkapiirakat

Mihin ihmeeseen aika katoaa? Ihmettelenpähän vaan.
Hyvä tovi jo mennyt, kun näitä tein, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Eikö?

Meillä vietettiin miniterassin avajaisia melkeinpä kaksi viikkoa sitten ja sitä "juhlistettiin" omalla porukalla mustikkapiirakan kera.




Pohjaksi tein ihan perus murotaikinan ja täytteeseen upposi ainakin purkillinen kermaviiliä, kananmuna, sokeria ja mustikoita. Ihan fiilispohjalta. 
Piirakat ovat pieniä 10cm halkaisijaltaan irtopohjavuoissa paistettuja. Söpöjä. :}


Kynttilöitä oli pakko kaivaa esille ja haalia kippoa, kuppia ja lyhtyä. Se se taitaa hyvä puoli pimenevissä illoissa olla. 



Itse vielä nautsikelin omppusiideriä, ei ehkä parhain makupari, mutta eipä se ole niin justiinsa. 



Nyt vaan odottelemaan, että saataisiin isompikin terassi valmiiksi.


tiistai 2. heinäkuuta 2013

Aarrearkkukakku / Treasure Chest Cake

Ahoy mateys!




 Poikasen mielestä parhautta taisi olla, kun rahat olivatkin suklaata ja kapteenin piippu lakua. Isommat ei-niin-poikaset luultavimmin olisivat huolineet arkun täynnä oikeita kultakolikoita ja timantteja sekä muita bling blingejä, mutta eipä se suurikaan harmitus tainut olla vaikka sisältö olikin suklaata tällä kertaa. Ja koska suklaa oli se ainoa vaihtoehto.


Suklainen kakkupohja
Tällä ohjeella tulee n. 20cm pyöreään vuokaan sopiva

75g tummaa suklaata 
1dl maitoa
225g ruokosokeria
75g voita, suolaton, huoneen lämpöistä
2 munaa
150g jauhoja
1½ rkl kaakaojauhetta (Van Houten)
½tl leivinjauhetta
½tl ruokasoodaa

Mittaa paksupohjaiseen kattilaan maito, suklaa (paloiteltuna) ja puolet sokerista. Kuumenna ja kiehauta nopeasti. Muista sekoittaa koko ajan! Siirrä sivuun. 
vaahdota voi ja jäljelle jäänyt sokeri kuohkeaksi.
Lisää joukkoon munat yksitellen.
Lisää voi-munaseokseen keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Jos suklaaseos on vielä kuumaa, kannattaa se lisätä pienissä erissä taikinaan koko ajan sekoittaen. Itse otan esim. desimitalla kattilasta ja kaada norona taikinan joukkoon.

Paista 160 asteisessa uunissa 30min -->. Kypsyyden pystyy näppärästi testaamaan esim. hammastikulla tökkäämällä tikku kakkuun. Kun tikkuun ei tartu mitään, on kakku kypsä. Jäähdytä.
Itse jäähdytän ja annan pohjan tekeytyä vähintään yhden yön.

Täytteeseen käytin suklaata, tummaa sekä maitoa & vispikermaa, mascarponea ja tuoreita mansikoita.
Kostutukseen maitoa.


Kakun ja kuorrutteen väliin tein tällä kertaa voikreemin ja kreemin joukkoon lisäsin yhden vaniljatangon siemenet.
 
Kuorrutukseen käytin valkosuklaan makuista massaa. Kuin myös kapteeni, lukko ja arkun "vyöt" tehty samaisesta massasta.
Sekä hieman pastaväriä ja efekivärejä. Kapteeniin vielä reipas lisäys koristejauhetta. Eihän se muuten olisi Kapteeni Kimalle. Tuo menneiden aikojen Suuri merten kauhu! ;)




lauantai 8. kesäkuuta 2013

Super Mario-kakku

Pienen pojan nimiäisiä juhlittiin tänään johon minulta pyydettiin kakku. Aihe kakulle aika mahtava ja kivasti erilainen. :)




Kakku on 10 munan sokerikakkupohja: tehty tuoppimittauksella = yhtä paljon kuin on munia menee sokeria ja jauhoja, joista osa korvattu perunjauholla + 1tl leivinjauhetta + kaakaojauhetta 2rkl. Kostutukseen kaakaoo ja välissä suklaata, mascarponea ja vispikermaa.




Kuorrutettu Satin Ice-massalla. Koristeet vaahtismassaa ja marsipaania.
Marion ja tiiliskivien sisällä riisimuromassa.






keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Palanen porkkanakakkua

Siitä on liian kauan kun on tullut porkkanakakkua tehtyä!!! Vaikkakin raparperipuskat pihassa huutaa päästä käyttöön... niin silti porkkanan puoleen käännyttiin. Tosin painavin syy oli yhden syöjän joka taitaa olla elämääkin nirsompi melkeinpä minkä suhteen kanssa, jos se pellosta tai puskasta on poimittua.
Mutta ja jotta kaikilla olisi mukavaa, niin porkkana pääsi herkkusuiden suuhun.





Ohjeen nappasin Dan Sukkerilta ihan sen perusteella, että ohjeeseen tuli inkivääriä. Nam.