keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Pääsiäisen hyydykekakku

Appelsiinilta, sitruunaisella vivahteella maistuva kakku sopii oivallisesti pääsiäisen herkkupöytään.


Tämä kakku oli halkaisijaltaan 20cm, mutta voit hvyin suurentaa 22cm vuokaan.

Täytteeseen kannattaa silloin käyttää 3dl kermaa, tuorejuustosta sekä rahkasta koko purkin.

1pss Fazerin keksimuruja
75g voita

Voit myös käyttää lempikeksejäsi, näin ollen varaa keksejä 175g.

2,5dl kermaa
100g appelsiinirahkaa
50-100g sitruunatuorejuustoa
1 appelsiinin raastettu kuori
puolikkaan appelsiinin mehu
1-2 rkl sitruuna- ja/tai limemehua
tomusokeria maun mukaan
ripaus suolaa
2 liivatetta

Tee näin:

Sulata voi ja yhdistä keksimuruihin.
Painele muruseos tiiviisti tarjoilualustalle vuoan sisälle.
Laita jääkaappiin siksi aikaan kun valmistat täytteen.

Itselläni on käytössä reunavuoka, johon ei kuulu pohjaa ollenkaan joten kasaan kakut aina suoraan tarjoilualustalle.

Irtopohjavuoan omistaja voi käyttää samaa taktiikkaa, jättämällä pohjan pois.
Näin ehkäset keksipohjan murtumisen, kun ei tarviste siirrellä pohjan päältä tarjoilualustalle. 

Valmiin kakun irrottamista reunoista voit helpottaa tomusokeroimalla vuoan sisäpuolelta.
Öljyä ensin vuoka ja sen jälkeen ripottele tomusokeria ja tasaa reunoihin.


Sekoita tuorejuusto ja rahka keskenään.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja yhdistä tuorejuusto-rahkaseoksen kanssa.
Lisää seokseen raastettu appelsiininkuori, sitruunamehu sekä appelsiinimehu.
Voit jättää osan mehusta liivatteiden liuottamiseen.
Makeuta lisäämällä tomusokeri.
Lisäämällä ihan pienen ripauksen suolaa saat maut heräämään ja terävöitymään.
Laita liivateet likoamaan kylmään veteen hetkeksi, n. 3minuttia.
Kuumenna mehu tai vesi ja liuota liivatteet.
Lisää liivateseos jäähtyneenä täytteen joukkoon, sekoittaen kunnolla.

Kaada täyte keksipohjan päälle ja laita jääkaappin yön yli.



Kakun voi tehdä kiilteellä tai ilman, jos kuitenkin haluat kiilteen niin ohje on seuraavanlainen:

1,75dl appelsiinimehua (tölkistä,)
0,25dl sitruunamehua
n. 1 tl sokeria, tässäkin kannattaa maistella. Mehuissakin on eroja ja myös jos puristaa mehun tuoreista appelsiineista.
Suolaa ihan pieni ripaus. Tässä ei ole tarkoitus muuta kuin tuoda maut esille.
2 liivatetta

Sekoita mehut, sokeri, suola yhteen. 
Ota ½dl mehua liivatteiden liuottamiseen.
Liota liivatteita kylmässä vedessä, n.3 minuuttia 
Kuumenna mehu ja liuota liivateet siihen.
Kaada liivateseos loppumehun joukkoon. 
Anna liivateseoksen jäähtyä ennen kakun päälle kaatamista. Kuuma seos voi muuten irrottaa höttöjä täytteestä kiilteen joukkoon.
Anna hyytyä parin tunnin ajan jääkaapissa. 

Koristeluun voi vaikka käyttää maitosuklaata, valkosuklaata, suklaamunia, nonparelleja







Huom! Pussissa oleva muru on aika isokoikoista, joten jos haluat aivan hienoa, kannattaa muru surauttaa tehosekoittimen kautta.

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Kevät puuhia, kesän kasvimaa mielessä

Pojan kanssa ollut pieniä istutusjuttuja täällä. 
Hän on toivonut itselleen ihan omaa kasvimaata ensi kesäksi ja sen saadakseen joutuu hieman osallistumaan istutuksiin ja esikasvatuksiin.

Hommat alkoi maito-ja mehutölkkien tuunaamisella, johon tarvitaan: 
-sakset
-viivotin
-kynä
-liimaa, me käytettiin ERi KEEPERiä
-kartonkia, kangasta, tapetinpaloja, mitä mieleen tulenkaan millä voisi purkkeja päällystää.


Päällystämiseen käytettiin (säästettyä) lahjapaperia, askartelukartonkia sekä muutama metallipurkki sai tapetinpaloista uudet vaatteet.
Tehtiin työnjako tässä, minä leikkasin ja poika liimasi. 


Tuon vahan kahvipurkin sisään leikkasin kissanraksupussin pohjasta sopivan suojan. Sen verran ruosteinen purkki, että enempää ainakaan itse en halua ruostuttaa. Näin pysyy multa ja märkyys aisoissa.

Purkeista kun oli liimat kuivuneet, pääsi poika ne mullalla täyttämään.
Perään kastelu ja simenten istutus. Pojan puutarhaa varten nyt pääsi multiin tomaatin- ja kurkunsiemenet.


Kylvettiin myös rucolaa, sitruunamelissaa ja orvokkia. 
Myöhempään ajankohtaan jää muun muassa vesimeloni ja kesäkurpitsat.
Siemenpusseja on nurkat täys, enkä ees muita mitä kaikkea sitä on ja uskoisin meidän vielä siemenkaupoille eksyvän tässä kevään aikana. 
Katsotaan nyt mitä poika kasvimaallensa haluaa lisää.

Sain, kun kauniisti pyysin, avokin ja pojan käymään Ikeassa hakemassa hyllyn näihin touhuihin. Saadaan sitten kaikki purkit samaan paikaan.  

Yksi mehutölkin puolikas piiloutui vielä sisään.






P.S. Kävin itsekin myöhemmin Ikeassa ja mukaan nappasin toisen samanlaisen hyllyn. Veikkaan, että sillekin tulee käyttöä kevään mittaan. 

torstai 18. helmikuuta 2016

Donitsit

Tosissaan on kevättä rinnassa kun piti taas kaivella Kakkutaikurin donitsiohjetta esiin ja leipasta menemään.


Mä vaivaan taikinan käsin, joten siinä saa mukavasti ajan kulumisen lisäksi viskoo aivotkin narikkaan. Taikinaterapiaa tosissaan!






Sydämiä pitää aina kokeilla tehdä, mutta ei niistä oo vielä tähän päivään mennessä täydellisiä tullut. Kohotessaan pitävät muotonsa, mutta paistaessa muotoutuvat ihan miten sattuu. 

Jos tähän on jollain vinkata ns. oikean mallista muottia, niin vinkkaa ihmeessä. Vaikkakin nurkissa pyörii jos jonkinlaista sydänmuottia, niin eivät silti ole donitsiystävällisiä olleet. 


Donitsit kuorrutin sekä kinuskilla, että suklaaganachella. Päälle strösseleitä, murua ja valkosuklaata.

Muruun käytin seuraavanlaista ohjetta:

1dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
50g voita

Kaikki aineet nypitään keskenään, murumaiseksi. 
Paistetaan uunissa leivinpaperin päällä 200ºC, noin 5 minuuttia.

Tämän ohje kyllä kannattaa puolittaa, jos ei kaikkiin donitseihin tätä murua aio käyttää.


  

maanantai 15. helmikuuta 2016

Synttärit vol. 2

Loput poikasen synttärivieraista piipahti kakkuilemaan eilen sunnuntaina. Pienellä porukalla, kun osa sunnuntain vieraista kävi jo lauantaina. 

Sinänsä hyvä, että oltiin pienellä porukalla, koska poikasen serkkulikat vastaavat ainakin tusinaa aikuisia, niin menoa ja meininkiä riitti ja kun talo ei ollut täynnä, niin oli tilaa mennä ja touhottaa. ;)
(Tämä siis ihan kaikella rakkaudella sanottu, jotta ei väärinkäsityksiä tule.)

Tarjolla oli itsetehtynä täytekakku ja wrappeja.




Täytekakku piti sisällään aikalailla samat täytteet mitä viime viikon torstainenkin kakku. Pieni muutos oli, että tällä kertaa täytin koko kakun kinuskimoussella.

Kinuskitäyte viiden munan kakkuun:

1prk kondensoituamaitoa keitettynä ja vatkattuna
2prk vispikermaa vaahdotettuna
1. väliin banaania viipaleina ja sitruunamehua
(Sitruunamehulla sivelin banaaniviipaleet, joka ehkäisee tummumisen.)
2. väliin mansikoita

Kakkupohja oli halkaisijaltaan 20cm.
Kostutus maidolla, johon lisäsin vaniljasokeria.








Wrapit laskettiin 15hlön mukaan, tosin me tehtiin kaksinkertaisena, kun ei ollut suolaisena näiden lisäksi kuin sipsejä.

Täyte:
500g Turkkilaista jogurttia
(ranskankermaa)
Väh. 300g kinkkua ja/tai meetwurstia, tai muuta.
paprikaa (2 suippopaprikaa)
maustekurkkua/kurkkua
mausteita oman maun mukaan
jäävuorisalaattia
punasipulia

Kinkkutäyte
metukkatäyte

Lapsille tulostelin värityskuvia, joita jaksoivatkin väritellä hyvän tovin. 




lauantai 13. helmikuuta 2016

Ystävänpäivän suklaamuffinit

Pojan synttäritouhujen välissä on hyvä välillä irrottaa ajatukset toisiin teemoihin. 

Aamusella soi puhelin ja yksi huomisen vieraista ilmoittikin, jos vain suikin sopii, että tulisi tänään käymään ja sopihan se,
joten leivottava oli äkkiä jotain helppoa. 
Mikäs sen helpompaa olisi kuin muffinit, ainekset sekaisin ja uuniin.
Aluksi ajattelin, että kun nyt on synttärit autoteemaiset, että muffaritkin olisivat sujahtaneet autoaiheisiin vuokiin, mutta kun huomenna kuitenkin on ystävänpäivä, niin sitä silmälläpitäen kaapista valkkautuikin vaaleanpunaiset vuoat. 
Koristelu oli yksinkertainen, mutta silti suloinen.



Muffininen päälle sulatin valkosuklaata ja ripottelin nonparelleja sekä kultaisia sydämiä.



Nämä kun sain valmiiki, ni johan puhelin vilkutteli viestiä, että josko saisivat toisetkin vieraat tulla jo tänään käymään ja, että heitä varten ei tarvitse mitään tarjottavaa miettiä pöytään. Eikä sitä näiltäkään voinut kieltää, joten toivotettiin tervetulleeks.

Mutta kuinkas kävikään, ei sitä tarvinut kahvipöydästä ilman makeaa poistua.




perjantai 12. helmikuuta 2016

Broilerituutit

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/14715099/?claim=y8bvwe5bjzh">Follow my blog with Bloglovin</a>

Näitä tarjoiltiin poikasen synttäreillä kakun seurana. Nopeaa, helppoa ja hyvää ja kun ei ollut tarkoitus edes sen kummemin ketään ruokkimalla ruokkia, niin nämä toimittivat hyvin pikkusuolaisen virkaa. 




Tuutit pyöriteltiin lehtitaikinasta ja näitä tulikin sen 16 kappaletta, joista 3 tehtiin hillitymmällä täytteellä.
Sörsseli sisälsi broiskun lisäksi tuorejuustoa (maustettua), ranskankermaa, mausteita, ananasta, ruohosipulia. 

Koska avokin äiti ei hirmuisesti voi syödä tulisia ruokia, niin hänelle tehtiin omalla täytteellä, joka sisälsi muuten samoja aineksia kuin muut, mutta tuorejuusto oli appelsiinin makuista ja lisättiin hieman limemehua täytteeseen.
Kuulostaa oudolta, mutta oli ihan toimiva kokonaisuus ja anoppikin tykkäsi.




torstai 11. helmikuuta 2016

Syntymäpäiväkakku

Poikanen täytti tänään vuosia ja "vanhukset" kutsuttiin viralliselle kahvitukselle. 



Kakku on tehty kääretorttupohjista vaaleasta sekä kaakaopitoisesta. Yksi kumpaakin ja leikattu keskeltä kahtia. Kaakaopohjasta käytin vain toisen puolen.
Kostutukseen käytin maitoa johon lisäsin pienen määrän vaniljasokeria.
Kääretorttuohje on Kinuskissan sivuilta.

1. täyte Kinuski-banaani

1 prk kondensoitua maitoa keitettynä tai itse keitettyä kinuskia
2dl kermaa 
4 liivatetta
1 banaani
sitruunamehua

Keitä edellisenä iltana kinuski, myös itse tehty.
Kondensoitua maitoa keitin 2 tuntia kattilassa vedessä. Kannattaa tarkkailla välillä veden riittävyyttä, kun purkki pitää olla koko keittämisen ajan veden alla. Jäähdytä kinuski huoneenlämmössä ja siirrä jääkaappiin yön yli.

Vatkaa kerma sekä kinuski ja yhdistä. Tähän pieneen kakkuun ei mennyt koko purkkia kinuskia ja maistelemalla lisäilin kerman joukkoon, että sain sopivan makuista.
Liota liivatteet kylmässä vedessä ja liuota kuumaan veteen, lisää hieman jäähtyneenä kinuskivaahdon joukkoon.

Viipaloi banaanit ja asettele ne kostutuetun pohjan päälle ja sivele sitruunamehulla.
Lisää kinuskitäyte banaaniviipaleiden päälle.

2. täyte Mansikka-kermavaahto

4dl kermaa
n. 150g mansikoita
vaniljakreemijauhetta sekä tomusokeria
(+ tomusokeria mansikoiden makeuttamiseen.)

Vaahdota kerma jonka joukossa vaniljakreemijauhetta ja tomusokeria. Mittailut tapahtui maistelemalla.
Käytin kotimaisia pakastemansikoita jotka leikkasin kohmeisina kahtia ja ripottelin hieman tomusokeria päälle.

Levitä kerma keskimmäisen kakkupohjan päälle ja lisää mansikat.

Kansilevy päälle ja jääkaappiin tekeytymään yön yli.





Kuorruttamiseen käytin kermavaahtoa, tomusokerilla makeutettua. Ensin vedin kermalla tarttumapinnan palettiveitsellä, jonka jälkeen pursotin reunat. Ylijääneen kerman värjäsin vihreällä jota pursotin ruohotupoiksi,

Kaulin hopeatoffeeta ja otin muotilla neliöt. Oli hitusen turhan iso muotti, joten kulmat eivät nätisti kohdanneet. Kieroon olin muutenkin katsellut kun leikkelin ja siistin kakun reunoja, kun eivät olletkaan ihan niin pystysuorassa kuin olisivat voineet olla.
Numeroon käytin sokerimassaa ja hiekkakasat ovat keksimurua.






Sunnuntaina otetaan uusinta juhlat, jolloin autot ovat myös aiheena. Silloin pitäisi saada kakkukin tehtyä hieman isommassa kaavassa.